Værtindegave

Sæbens historie – et gammelt håndværk

Sæbesydning er et gammelt håndværk

Sæbens historie fører os mindst 2000 år tilbage i tiden. Ifølge Illustreret Videnskab  blev sæben skriftligt omtalt af en romersk historiker, der døde tilbage i år 79 e.Kr. Historikere og arkæologer mener dog, at sæben kan være over dobbelt så gammel. Der er fundet inskriptioner på lerkrukker der tyder på at forsæbning af fedt med askelud var kendt i år 2800 f.Kr. Sæbesydning er derfor et håndværk der er ca 5000 år gammelt.

Sæbens historie – fremstillingen

Sæbens grundfremstilling er ikke ændret synderligt igennem sæbens historie. Helt grundlæggende opstår sæbe når fedt koges sammen med en alkalisk opløsning. Praktisk har man anvendt askelud og dyrefedt. Askelud opstår når aske blandes med vand, asken filterers fra den vandige opløsning, som er askelud, en stærk alkalisk væske. Herefter koges fedt sammen med luden. Resultatet er en fast sæbe, der nu kan anvendes til at vaske kroppen og beklædningsgenstande.

Sæbens historie, støbeform
Støbeformen i træ, som vi bruger på Birkegården’s Sæberi

Sæben var kun for de rige

I det 7. århundrede var sæben et etableret erhverv flere steder i Europa. På denne tid i sæbens historie var sæben en luksus vare. Sæbesyderierne producerede et luksusprodukt til den rige del af befolkningen. De almindelige mennesker, der ikke havde råd til sæbe måtte fortsat klare sig med vand. Et samfunds forbrug af sæbe afspejlede velstanden. I det 19. århundrede blev følgende udtalt:

Den mængde sæbe en nation forbruger, giver et billede af nationens velstand og civilisation

Sæben blev allemandseje

I 1800-tallet blev sæben fabriks fremstillet, hvilket gjorde sæben tilgængelig for resten af befolkningen. Sæben blev nu et hverdags produkt, som sikrede folkets hygiejne og derved også sundheden. 

Sæbefremstillingen på fabrik bestod af 3 faser.

Den første er forsæbning, hvilket er en kemisk reaktion mellem forskellige olier eller fedtstoffer og en base. Derved opstår der en blanding af sæbe og glycerin som indeholder omkring 30 procent vand. De fleste moderne sæbeproducenter bruger computerstyrede forsæbningssystemer.

Anden fase er tørring. Ved hjælp af varme, vakuum eller spraytørring omdannes den rene sæbe til små kugler der kun indeholder omkring 12 procent vand.

Den tredje og sidste fase er færdiggørelsen. Kuglerne blandes med parfume, farve og andre tilsætningsstoffer der vil gøre sæben særegen og velduftende. Til sidst presses sæben i forme.

  • Birkegården's sæber
  • Hjertesæber
  • Dahliasæbe
  • Honningsæbe
  • Bivokssæbe
  • Kamillesæbe
  • Brændenældesæbe
  • Kaffesæbe
  • Mynthesæbe
  • Hybensæbe
  • Minisæber

Birkegården’s Naturlige Sæber

Her hos os laver vi sæber efter de gamle håndværks traditioner. Vi anvender gode nordiske fedtstoffer og urter, som koges sammen med en nøje beregnet og afmålt ludblanding.

Den flydende sæbemasse hældes på træforme, for at sætte sig. Når massen har sat sig, men stadig er let blød, tager vi sæben ud af formen. Vi skærer nu sæben ud i de endelige størrelser. Sæben skal herefter modne og tørres i ca 4 uger, før de kan komme ud til vores kunder.

Sæberne kan holde sig i årevis, hvis de opbevares tørt, uden for direkte sollys og ikke for varmt.

Anvendelsen af Vores natursæber er meget drøj. Sæberne opbevares på en god sæbeskål, hvor vandet kan løbe fra og sæben kan tørre ind mellem brug. Deler du sæben, så den ikke kan nå at tørre flere gange dagligt, så bør man have mere end én sæbe.

Læs mere om vores Sæber

Tilmeld Nyhedsbrev

Få flere nyheder fra Birkegården’s Sæberi ved at tilmelde dig vores Nyhedsbrev.
Vi sender ca 1 mail pr uge.

Processing…
Success! Du vil nu modtage vores Nyhedsbrev